CSALÁDHÁLÓ - A hastánc, mint nőiesség záloga (2017)

   Bővebben, teljes cikk: http://csaladhalo.hu/beszelgetesek/hastanc-noiesseg-zaloga/

....Nemrég jelentkeztem egy hastánc tanfolyamra, hogy visszanyerjem a magabiztosságomat és a nőiességembe vetett hitemet. Aggódtam, hogy a két-ballábammal, a pluszsúlyommal és a mozgáskoordinációm hiányával miként boldogulok, illetve mennyire lógok majd ki a csoportból.

Félénken mentem el az első hastánc órámra körülbelül 10 éve. Aggódtam, hogy a kétballábammal és a mozgáskoordinációm hiányával miként boldogulok majd, de az óra hamar eltelt. Táncoltunk, nevetgéltünk és közben ráztuk, amink van. Nemsokra rá az egyik barátnőm így szólt: „Dóri, tök kecses vagy, épp azt néztem, hogy csak úgy ring a csípőd. Igazán nőcis vagy!”

Idővel a tánc abbamaradt, elköltöztem a környékről és más dolgok töltötték ki a hétköznapjaimat. Pár hete azonban belefutottam egy hirdetésbe. Hastánc újrakezdő csoport indul. Elmentem. Újra féltem. A testem azonban nem felejtette el a mozdulatokat; a hangulat pedig ugyanolyan jó volt, mint régen annak ellenére, hogy egy másik városban, más emberekkel és más oktatóval táncolok. Helénát, az oktatónkatkérdeztem arról, minek is köszönhető, hogy  a hastánc ilyen felszabadító érzéseket vált ki az emberből.

Családháló: A csoportunkban van fiatal és idős, telt és karcsú, alacsony és magas. Tényleg mindenkié ez a mozgásforma?

Kálmán Heléna: Úgy gondolom szinte bármilyen mozgásformát javasolt végezni kortól függetlenül egészségünk érdekében. Ez a hastáncra kiváltképpen igaz, ahol saját testsúlyoddal „edzel”, de nem rögtön megerőltetve magad. Ez a mozgásforma széleskörűen kombinálható a hölgyek részére, például preventív, aerob, súlyokkal (boka, csuklópánt) nehezített, úgymond „bellyfitt”-, illetve könnyített óratípusokkal (kismama hastánc, fátylas, kezdő csoportos tánc). A mozdulatok a belső izomzatra fókuszálnak, épp ezért el kell telnie 6-8 alkalomnak mikor eredményét látjuk, tapasztaljuk magunkon. Lassan nő az állóképességünk, személyre szabottan haladunk.

CSH: Épp a múltkori órán beszélgettünk arról, hogy sokan nem tartják sportnak, sem komolyabb mozgásnak a hastáncot. Mi a véleményed erről?

Heléna: Sokszor futok szembe ezzel a kijelentéssel… Ilyenkor mindig megmosolygom, s azt válaszolom: „Rendben, akkor várlak szeretettel egy órámon, gyere el!” Ameddig nem tapasztalja az ember, addig minden könnyűnek tűnik a „színpadról”. Erős koordinációs készséget és testtudatot igényel. Egyszerre több izomcsoport dolgozik-, előfordul, hogy sokáig tartasz ki egy mozdulatot, például merev rázásokat egy dobszólóra. Adott szituációban több irányú mozgást végzünk, mindezt persze mosolyogva. Természetesen ez nem elrettentés, mint minden sporthoz, ehhez is kitartás kell és sok-sok gyakorlás.

 __________________________________________

LaBoum Esküvő Szervező Iroda - Székesfehérvár

 

Menyasszony Fitnesz, I. rész

Kálmán Heléna, orientális táncművész a hastáncról

Milyen alakformáló hatásai vannak ennek a mozgásformának?

A hastánc olyan alakformáló, de nőies mozgásforma, amely javítja a testtartást, mozgáskoordinációt, fokozza a hajlékonyságot. Növeli a hasizmok feszességét, kíméletesen erősíti a hátizmokat, kitartó gyakorlással képes csökkenteni a csípő és a comb kerületét. Nagyszerű önkifejezési forma minden nő számára, kismamák, anyukák és az idősebb korosztály képviselői is bátran kipróbálhatják.

Milyen pozitív lelki hatásai vannak?

Magabiztosságot, szenvedélyt, belső harmóniát ad, ezek a mai rohanó világban nagy kincsnek számítanak.

Ha valaki az esküvő előtt hastánccal szeretne formába lendülni, önbizalmat szerezni, milyen rendszerességgel ajánlod a gyakorlást?

Mindenképpen heti 2-3 órát javasolnék. Ha nincs sok idő az esküvőig, akkor vállalok magas óraszámú magánórákat, koreográfia betanítást is. A menyasszony egyszerűbb, dallamos zenék közül választhat, attól függően, hogy milyen hatást szeretne vele kiváltani és előadhatja a párjának a külvilágtól távol vagy akár közönség előtt.

Hol van lehetőség kipróbálni a hastáncot, betanulni a koreográfiákat?

Jelen pillanatban Székesfehérváron, több helyszínen. Feketehegyen illetve a belvárosban.
Továbbá iskolai keretek között a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola kihelyezett karán (belváros) oktatom az érdeklődő lányokat, hölgyeket.

 

 

 

Kategória: Menü
FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS FeedPinterest
Back to Top